خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

مسألةٌ

چهارشنبه, ۲۱ مرداد ۱۳۹۴، ۰۳:۰۴ ب.ظ

همیشه این برای من به عنوان یک پرسش مطرح بوده است که چرا شطرنج آقایان و بانوان داریم؟ من می‌فهمم که چرا وزنه برداری‏، کشتی، فوتبال و امثال آن میان آقایان و بانوان تفکیک می‌شود. روشن است که توان جسمانیِ آقایان بیشتر است، لیکن درباره شطرنج چرا باید این دو جنس از هم جدا باشند؟ مگر اینکه بپذیریم، بانوان از آقایان در بازی شطرنج ضعیف‌ترند. 

ضعیف‌تر بودن در بازی شطرنج را چگونه می‌توان تحلیل کرد؟ شطرنج یک مهارتِ فکری است. البته با تمرینْ رشد می‌کند و فوت و فن‌هایی هم دارد که با ممارست می‌توان در آن تبحر یافت، با این حال، با آنکه در اکثر کشورهای جهان، فرصت‌های مشترک و مشابهی میان زنان و مردان در این زمینه موجود است و بلکه گسترش نرم‌افزارهای عالی در شطرنج، مهارت‌افزایی در این زمینه را به داخل خانه‌ها هم گسترش داده است، اما باز می‌بینیم در همه کشورهایی که سردمدار برابری زن و مرد هستند شطرنج زنان و مردان از هم جداست. 

شاید باید بپذیریم که در زمینه توان تحلیل حرکات، برآورد احتمالات و خلق راه‌حل‌ها در شطرنج، ذهن بانوان ضعیف‌تر عمل می‌کند. روشن است که بازی شطرنج، فی‌نفسه در این زمینه خصوصیتی ندارد و می‌توان نتیجه این تحلیل را به موارد دیگرِ مشابه تعمیم داد. به تعبیر مشهور: حُکم الأمثال فی ما یجوز و فی ما لا یجوز واحد.

نتیجۀ این تحلیل شاید چندان خوشایند بانوان قرار نگیرد و شاید مؤید برخی روایات دینی ما از جمله برخی فقراتِ مشهور در نهج البلاغه باشد؛ اینکه بانوان را از لحاظ عقلِ منطقی (و نه ضرورتا عقل عملی) در جایگاهب پایین‌تر از مردان بدانیم. 

در اینجا از یک بدفهمی معمول هم باید اجتناب کرد و آن اینکه تعمیم در اینجا به معنای غلبه حد اکثری است و نه غلبه همه افراد یک طرف بر همه افراد طرف دیگر. مثلا همه ما قبول داریم که مردان از لحاظ جسمانی از زنان قوی‌ترند، اما این به معنای غلبه حداکثری است و تردیدی نیست که زنانی وجود دارند که بسیار زورمندند و احتمالا ما چند نفر را به راحتی ضربه فنی خواهند کرد. در زمینه عقلی هم روشن است که گاه زنانی با قوۀ عقلِ نظریِ درخشان یافت می ‌شوند ولی البته غلبه حداکثری با مردان است.

نمی‌دانم آیا شما در این زمینه تحلیل دیگری دارید یا نه. دوست دارم بیان شما از دلیل این تفکیک را بدانم. 


  • ۹۴/۰۵/۲۱

نظرات (۷)

ممنونم از نظر دو دوست عزیز بر پست قبل.
به نظر من باید درباره از دست دادن برخی از حساسیت‌های مثبت دوران کودکی، نوجوانی و جوانی دغدغه بیشتری داشته باشیم تا ذهنمان زودتر از موعد پیر نشود. اینکه ما از عکسهای زیبا فاصله گرفته‌ایم و دیگر دسکتاپهای خودمان را تغییر نمی‌دهیم خبر خیلی خوبی نیست!
بسیاری از اطرافیان ما دچار پیری زودرس ذهنی، عاطفی و روانی شده‌اند. اینطور بزرگ شدن جالب نیست.
ممنون از تذکرّ به جایی که در مورد حسّاسیت های دوران کودکی و پیشگیری از پیری زودرس ذهنی دادی. 
و امّا در مورد مسأله‌ی تفکیک جنسیتی در مسابقات شطرنج و کلّاً مقایسه ی قوای عقل تحلیلی و منطقی زنان و مردان، به نظرم همین طور است که احتمال داده ای یعنی همان چیزی که خوشایند بسیاری از بانوان نیست و روایت مشهور دینی هم مؤیّد آن است. به نظرم این احتمال قریب به واقعیت است و البتّه توضیح پایانی ات در مورد غلبه ی حدّاکثری و نه مطلق کاملاً به جاست و این نظر را بیش تر قابل پذیرش می کند. من نظر یا حرف تازه ای ندارم و به نظرم شاید بتوان در تأیید یا بررسی این دیدگاه از داده ها یا نتایج پژوهش های روان شناختی و مطالعات ذهن هم بهره برداری کرد که البتّه من در این زمینه سوادی ندارم.
ممنون فشن جان از هم‌فکری‌ات
مسآله بر سر این است که اگر واقعا بتوان بر اساس این شواهد، تحلیل و نتیجۀ گیریِ علمی ارائه داد، باید ملتزم به لوازم آن هم بود. به این تعبیر انسان نمی‌تواند بر اساس مقدماتی، شطرنج آقایان و بانوان را از هم جدا کند ولی لوازم منطقیِ همان مقدمات را در موارد دیگر نپذیرد و به کناری بگذارد.
ادعای بنده هم همین است یعنی طرفداران افراطی حقوق زنان - و نه طرفداران معتدل حقوق زنان که حقوق دو جنس را بر اساس تفاوت‌ها می‌چینند و نه مشابهت‌های خیالی - کج دار و مریز حرکت می‌کنند و به لوازم منطقی تصمیمات و انتخاب‌های خود پایبند نیستند.
آنها کسانی هستند که تفاوت زن و مرد را فقط در امور جسمانی و نهایتا در برخی مسائل عاطفی می‌دانند و حاضر نیستند آن را به سطوح دیگری که شواهد تامل‌برانگیزی درباره آنها وجود دارد بسط دهند.
من باهات موافقم دکتر. به نظر میرسه که قدرت تحلیل زنان کمتر از مردان باشه. این به این معنا نیست که مردان مطلقا بر زنان برتری دارند بلکه هر مردی در موقعیت فکری و ذهنی یکسان با زنان قدرت تحلیل بیشتری دارند. البته به نظر من در طول زمان این فاصله داره کم و کمتر میشه
این هم از کرامات حکیم ماست که عالم به خفیّات الأذهان است و علم پیشینی بما فی‌الصّدور دارد چنان‌که جواب افشین رو قبل از اظهار نظرش داده! :)
احتمالا برای پست قبلی بوده مجی جان. یه بار دکتر خواست بی طعنه ما رو تحویل بگیره هااااا
ممنون از هر دو دوست عزیز
مخصوصا فشن از اینکه کمی به بحث من ناخنک زد
از مجی هم بخاطر اینکه وارد بحث نشده است ممنونم حتما مخالفتی دارد ولی اگر می‌گفت بهتر بود
در هر حال این بحث از نظر من جدی است یعنی دوست دارم از فدراسیون شطرنج جهانی بپرسم که دلیل این تفکیک چیست
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی