معرّفی کتاب 8
آیا دلتان میخواهد که با یک تیر چند نشان بزنید؟ آیا دوست دارید که با خواندن یک کتاب علاوه بر لذّت مطالعهی یک رمان، اثری تاریخی، سیاسی، نظری و تحلیلی را هم خوانده باشید؟ اگر جوابتان مثبت است پس درنگ نکنید و با کتاب «ظلمت در نیمروز» اثر آرتور کوستلر با ترجمهی اسدالله امرایی همراه شوید. این رمان سیاسی یکی از برجستهترین آثار نویسنده و نیز یکی از ارزشمندترین رمانهای قرن بیستم است. کوستلر در این رمان، ضمن ترکیب توانایی تخیّل ادبیاش با اطّلاعات و تجربیات خود از حاکمیت مارکسیسم در اتّحاد جماهیر شوروی، روایتی کوبنده از فقر و درماندگی و سرکوب و ستم نظام کمونیستی پدید آورده است؛ روایتی که به نوعی تداعیکنندهی این جملهی معروف است که: «انقلاب فرزندان خود را میخورد».
نویسنده با ترسیم فضای خوفانگیز زندانهای رژیم شوروی، در قالب بیان ماجرای دستگیری، بازداشت و بازجویی شخصیت اصلی داستان، نیکولاس سلمانوویچ روباشوف (یک انقلابی برجسته نسل اوّل که به مرور با سیاستها و روشهای حزب و شخص اوّل فاصله گرفته)، در اصل شیوههای غیر انسانی اعترافگیری و برگزاری دادگاههای سیاسی نمایشی را روایت کرده که از سوی نسل تازهبهدورانرسیدهی انقلاب روسیه و البته تحت هدایت و حمایت دیکتاتوری شخص اوّل (استالین) اعمال میشده است.
توضیح بیش از این را به خاطر پرهیز از لوث کردن و غیر جذّاب شدن روایت رمان روا نمیدارم. تنها همین اندازه اشاره میکنم که بحثهای نظری فوقالعاده جالبی میان روباشوف و بازجویانش ایوانف (دوست سابق او) و گلتکین (بازجوی تازهبهدورانرسیده) و همینطور در جریان استحالهی فکری روباشوف در زندان روایت شده است. این بحثها را از دست ندهید.
فایل کتاب را قبلاً دکتر از طریق ایمیل فرستاده است و اینجا هم میتوانید دریافت کنید. امّا:
آیا به دلیل مشغلهی کاری و غیره و ذلک فرصت مطالعهی یک رمان 240 صفحهای را ندارید؟ اصلاً آیا حسّوحال خواندن کتاب و رمان و اینها را ندارید؟ نگران نباشید! شما میتوانید بدون زحمت به دست و چشم خود به روایت این کتاب گوش بدهید، البته امیدوارم که برای گوش شما زحمت نباشد! میدانید که مدّتی است کتابهای گویا طرفدارانی پیدا کرده است. شما هم میتوانید کتاب گویای «ظلمت در نیمروز» را به قیمت 1300 تومان ناقابل از سایت ایرانصدا تهیه کنید. البته این کتاب گویا، فقط خواندن نوشتار متن نیست، بلکه اجرای نمایشنامهی رادیویی به کارگردانی اکبر زنجانپور است که به نظرم خوب اجرا شده، امّا اگر کتاب را هم مطالعه کرده باشید علاوه بر لذّت بیشتر هنگام شنیدن نمایشنامه، متوجّه جرحوتعدیلهای اجرای رادیویی هم خواهید شد و همینطور محدودیتها و محذوریتها و محظوریتهای آن!
- ۹۲/۰۴/۰۸
قبلی کتاب سازگاری ایرانی بود که به توصیه تو خواندمش و بسیار از آن خوشم آمد
به توصیه تو این را هم خواهم خواند چون می دانم حتما چیز خوبی است که تو خوبش می دانی