خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

جملات محبوب منِ 1

سه شنبه, ۲۲ مرداد ۱۳۹۲، ۱۱:۱۱ ق.ظ
یکی از بهترین جملاتی که از امیرِ مؤمنان در خاطر دارم این کلامِ عالی از کتابِ «غُرَرُ الحِکَم و دُرَرُ الکَلِم» است.


«یُستَدَلَّ عَلی إِدبارِ الدُّوَلِ بِأَربَعٍ: تَضییعِ الأُصولِ وَ التَّمَسُّکِ بِالفُرُوعِ و تَقدیمِ الأََراذِلِ وَ تَأخیرِ الاَفاضِل»


ترجمه آن روشن است
چهار چیز باعثِ نگون‌بختیِ حکومت‌ها می‌شود: ضایع کردنِ اصول، چسبیدن به فروع، پیش انداختنِ پست‌ها و عقب راندنِ فاضل‌ها.
خیلی تلاش کردم که ترجمه‌ی روانی نشود. می‌خواهم با خودِ عبارتِ اصلی، ارتباط برقرار کنید. از ترجمه‌هایش راضی نیستم ادبار را غالباً شکست ترجمه کرده‌اند که خوب نیست و دولت هم در اصطلاح امام، به معنای دولتِ فعلی نیست. دولت در معنای متداولِ امروزِ آن، امری مدرن است. همین‌طور، ضایع کردنْ اعم از کنار گذاشتن یا از بین بردن است. چیزی که از جایگاهش خارج شود هم ضایع می‌شود. خلاصه اینکه سعی کنید عربی بخوانیدش.
این عبارت آنقدر درخشان است که برای همه ما ارزش حفظ کردن دارد؛ کوتاه است و کافی. یک نگاه به اطرافتان بیندازید این جمله نه تنها برای حکومت‌هاست بلکه در همه جا کاربرد دارد.
از مرتض ممنونم که در ضمنِ صحبتی که امروز کردیم، این عبارتِ عالی را به یادم انداخت. این هم از برکتِ صحبتِ دوستان است؛ چیزی که البته مرتض در صحبت با ماها نمی‌یابد.
ضمنا گذاشتن علائمِ حرکتی بر سرِ نامِ کتابْ عمدی بوده است چون غالبا دیده‌ام که افرادْ نامِ آن کتاب را اشتباه تلفظ می‌کنند.

اگر می‌خواهید متنِ عربی را به خاطر بسپارید، لطفا حرکات را هم به دقت در نظر بگیرید.


پ.ن

ترتیب طرح این جملات محبوب، ربطی به ارزش‌گذریِ من ندارد. فقط آن چیزی که در زمان پست به ذهنم می رسد را می‌نویسم، نه اینکه اعداد نشان‌دهنده‌ی اولویت‌های من باشند.

  • ۹۲/۰۵/۲۲

نظرات (۶)

لطفا اگر دیدگاهی درباره‌ی پستهای قبلی دارید آن را ذیلِ پستِ جدید بگذارید البته معمولا به کامنت پستهای قبلی هم نگاهی می‌اندازم اما امکان از دست دادن نظرات دوستان وجود دارد
ای نظراتِ شما، گشته چو خون در رگم
الکلِ کامنتِتان، از دلِ من شسته غم
گر نبُوَد پست من، لایقِ لطفِ شما
مثلِ خداوندَ عطایم بکنید از کرم
خسته و تنها شدم، کو چلبی ای مجی
تا که ز هشتاد من، بگذرد این دفترم
فکر می کنم از زبان اسکندر یا بزرگمهر هم مطلبی با چنین مضمونی نقل شده است. حضرت علی واقعا یگانه است در تاریخ. نه از جهت اینکه مسلمان و شیعه است بلکه به نظر من به خاطر عمق دیدگاههای انسانی او فراتر از دیگران است.
در جایی خواندم که حضرت علی در نامه ای به مالک اشتر موضوعی با این مضمون را بیان کرد:
اگر در شب از کسی گناهی را دیدی فردای آن روز مثل دیشب در مورد او فکر نکن شاید بعد از تو همان شب توبه کرده باشد.
ممنون از مرتض که باعث خیر طرح این جمله‌ی محبوب دکتر شد.
جملات حکیمانه و تأمل‌برانگیز از حضرت علی (ع) کم نیستند.
یکی از آن جملات فوق‌العاده که حتماً شنیده‌اید و در ذهن من نقش بسته این است:

«ألا حُرٌّ یَدَعُ هذه اللُّماظَة لِأهلِها؟»
«آیا آزاده‌ای نیست که این نیم‌خورده (دنیا) را برای اهلش بیاندازد؟»

به نظرم این مفهوم در ادبیات دراویش، صوفیان و عارفان ما که ارادت ویژه‌ای به آن حضرت داشته‌اند، خیلی راه پیدا کرده، مثلاً در بیت زیر از حافظ:
مجو درستی عهد از جهان سست نهاد
که این عجوزه عروس هزار داماد است!
راستی دکتر جان اگه زحمتی نیست این بیت آخر شعرت رو برای من تفسیرش می‌کنی؟ یعنی حقیقتش متوجّه نشدم منظورت از «کو چلپی» چیه. ممنون. البته فرهنگ معین یکی از معانی چلپ را «شور و غوغا» آورده است، نمی‌دانم حالا منظور شما هم همین بوده یا چیز دیگه‌ای در کاره.
در مورد بحث شکنجه گفتم که دود از کلّه‌ام بلند شد. همون‌طور که خودت گفتی هر دو طرف معقولانه نظر می‌دهند و من هم شاید با زلفعلی بیش‌تر هم‌دل باشم ولی هنوز با خودم به توافق نرسیده‌ام!
مجی جان از تو بعیده که حسام الدین چلبی را نشناسی. منظورم این بود که اگر کسی مانند چلبی بیاید و به من انگیزه بدهد بجای مثنوی هفتاد من کاغذ، دفترم هشتاد من خواهد شد.
از فشن بخاطر نظرات مفصل اخیرش ممنونم هر چند باز نظرش درباره موسیقی را در پست قبل فرستاد!
خوشحالم که از موسیقی ها خوشتان آمد
از کلمات قصار دیگری که مطرح کردید ممنونم
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی