خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

به یاد ماندلا

جمعه, ۱۵ آذر ۱۳۹۲، ۰۴:۳۰ ب.ظ

امروز ماندلا مُرد. درباره این مرد احساس خوبی دارم و امروز که مُرد کمی اندوهگین شدم. نود و پنج سال عمر کرده بود و قاعدتاً نمی‌توانستم بگویم که «چرا عمر طاووس و درّاج، کوته». دیگر تقریباً وقتش بود بعد از مدتی بیماری و این کهولت سن.

با این حال وقتی به برخوردی که پس از پیروزی در آفریقای جنوبی با کسانی که آزارش داده بودند کرد فکر می‌کنم، احترام فراوانی نسبت به این مرد در دلِ خودم احساس می‌کنم. او مانع از این شد که بساط انتقام و خشونت در آفریقای جنوبی گسترده شود. کاری که او را جاودانه کرد.

ظاهراً این سخن از مهاتما گاندی است که «چشم در برابر چشم، دنیا را کور می‌کند». فرهنگ ما با این سخن (یعنی چشم در برابر چشم) همدلی می‌کند حتی من هم که این سخن را نقل و تحسین می‌کنم تا حد زیادی با آن کنار نمی‌آیم. انتقام جزئی از فرهنگ ماست و به ندرت کنار گذاشته می‌شود و بلکه نشان مردانگی قلمداد می‌گردد.

یکی از درخشان‌ترین سخن‌های ماندلا این است که در برابر کسانی که آن همه ظلم در حق او روا داشته و سالیان زیادی او را زندانی کرده بودند، گفت: «می‌بخشم اما فراموش نمی‌کنم»

این پست به یاد اوست خواستم تا برخی از سخنان او را برای شما بگذارم. خدایش بیامرزد:

هر روز صبح در جنگل آهویی از خواب بیدار می‌شود که می‌داند باید از شیر تندتر بدود تا طعمه او نگردد، و شیری که میداند باید از آهویی تندتر بدود تا گرسنه نماند. مهم نیست که شیر باشی یا آهو، با طلوع هر آفتاب با تمام توان آماده دویدن باش.

مهم این نیست که قشنگ باشی، قشنگ این است که مهم باشی! حتی برای یک نفر.

ما هم به ذهن سلیم و هم قلب نیازمندیم، شکوه زندگی این نیست که هرگز به زانو در نیائیم، در این است که هر بار افتادیم دوباره برخیزیم.

زندگی شگفت‌انگیز است فقط اگربدانید که چطور زندگی کنید.

موفقیت پیش رفتن است نه به نقطۀ پایان رسیدن.

بگذارعشق خاصیت تو باشد نه رابطه خاص تو با کسی.

کوچک باش و عاشق، که عشق می داند آئین بزرگ کردنت را

ما زاده شده‌ایم تا شکوه و بزرگی خداوندی را که در درونمان است،آشکار سازیم و این امر، همه انسان‌ها را در بر می‌گیرد.

بهترین لذت آدمی این است که بداند نسلی که از او به جا مانده، ولی حسی برتر از هر لذت موجود این است که بداند مسؤولیت خانواده ای بر دوش اوست و هر فردی می‌تواند از این لذت برخوردار باشد.

اگر قرار باشد خون را با خون شست دچار بدبختی می‌شویم، ببخشیم اما فراموش نکنیم!

شجاعت مترادف نترسیدن نیست، بلکه شجاعت به معنای غلبه بر ترس است.

برای آنکه مانع احساس عدم امنیت دیگران در اطرافمان باشیم، خود را از انظار دور می‌سازیم. اما این کار ما را به جایی نمی‌رساند. ما متولد شده‌ایم که شکوه و عظمت خداوند را به نمایش در آوریم. چیزی که در درون ماست. نه در درون برخی از ما، بلکه در درون تک تک ما، و زمانی که به این نور درونمان اجازه تابیدن می دهیم، ناآگاهانه به دیگران نیز اجازه چنین کاری را می‌دهیم.

بقای دوستی ها به تفاهم متقابل وابسته است.

آزادی به بریدن زنجیرها از دست و پا خلاصه نمی شود، آزادی به احترام گذاشتن آزادی دیگران نیز نیاز دارد.

  • ۹۲/۰۹/۱۵

نظرات (۶)

منش ماندلا زنده است. بخشش او نشانگر عظمت روح انسان است. ماندلا جزو انسانهای بزرگ تاریخ است. گرچه بسیار کسان در کنار ماندلا شکنجه و زندان را تحمل کردند و او نامدارتر از دیگران شد اما او انسانی بود که حرص قدرت نداشت و خیلی زود قدرت را کنار گذاشت و جمهوری افریقای جنوبی را ملک شخصی خود نداست
ممنون فشن جان از دیدگاهت.
همانطور که در متن هم گفتم، فرهنگ ما با دیدگاهِ خشونت‌ستیزانۀ ماندلا همراهی نمی‌کند.
علاوه بر این، اساسا مبارزه مسالمت‌آمیز مانند آنچه درباره گاندی و ماندلا دیده می‌شود، مساله‌ای دوطرفه است. بی‌تردید اگر طرفِ مقابل ماندلا و گاندی، کسی مانند صدام بود از همان ابتدا درون حوض اسید انداخته می‌شدند.
طرفِ مقابل گاندی، انگلیسیانی بودند که خبر مبارزات او و سخنان او را در روزنامه‌های خود منتشر می‌کردند. همینطور دولتِ آپارتاید، می‌توانست ماندلا را بکشد یا مستقیما با حکم اعدام و یا کشتنِ او بصورتِ مخفی در زندان، اما این کار را نکرد. شاید بگویید که آن دولت نگران عکس‌العمل بقیه بود، اما فراموش نکنیم که بسیاری از مستبدین هستند که به عکس‌العملها وقعی نمی‌نهند.
باید باور کنیم که خشونتِ بی‌حد و مرز، فقط با خشونت از بین می‌رود و مبارزۀ منفی یا به اصطلاح بدونِ خشونت، شرایطِ خاصی می‌خواهد.
ان‌شاءالله بعدا در این‌باره خواهم نوشت.
فشن جان! با گفتنِ اینکه او قدرت را به راحتی رها کرد به نکتۀ خوبی اشاره کردی.
او یک دور رییس جمهور بود و برای دورِ بعدی خود را نامزد نکرد و این کاری بود مشکل. فقط به پیرامونِ خود نگاه کنید و درگیریِ بر سر بدست آوردن قدرت را ببینید.
برایِ من که قدرت هیچگاه برایم جذابیت نداشته، تکاپوی اطرافیانم برای رسیدن به مقامات در جوّ تغییر مَناصب در دولت فعلی، حیرت‌انگیز است. همه در حالِ لابی کردن‌اند. در این اوضاع و احوال است که کار ماندلا قدر بیشتری می‌یابد.
به نظر می رسد هر ملتی در طول حیات خود نهایتاً برای رشد و رهایی و بلوغ اجتماعی و تکامل فکری نیاز به نوابغ و منجیانی مثل ماندلا دارد . کاش ما زودتر این تکامل را تجربه می کردیم !
ممنون کامران جان!
حق با توست در کشور ما چنین تحولاتی به افرادی کاریزماتیک نیاز دارد و البته متاسفانه معمولا تاثیرشان محدود به زمان محدودی است در واقع مردم ما معمولا جوّزده هستند
شاید باید بگوییم که چنین بلوغی دو طرف دارد و فعلا حداقل طرفِ مردم، آمادگیِ چنین تحولی را ندارد. چیزی که در نوشته‌ام هم به آن اشاره کرده‌ام.
کاریزمایِ ماندلا محصول مشترکِ خود او و مردم‌اش است
ممنون از این یادنامه‌ی کوتاه و نقل جملات پرمغز ماندلا. ماندلا از زمره‌ی کسانی بود که در عین عمر طولانی و مردن در سنّ بالا، مرگشان انسان‌ها را متأثّر می‌سازد. عظمت روحی، اخلاق‌مداری و نور درون ماندلا که حاصل آب‌دیده شدن در کوره‌ی زندگی پر از رنج و کوشش هدفمندانه‌ی او بوده، او را در چشم همگان بزرگ و ستودنی ساخته است.
نظرات این پست هم خیلی خوب و پربار بود. ممنون از دوستان عزیز.
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی