خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

مردان طبقه متوسط

چهارشنبه, ۴ دی ۱۳۹۲، ۰۵:۱۳ ق.ظ

زمانی آماری مربوط به غرق شدنِ تایتانیک می‌خواندم. در آن آمار نوشته شده بود که درصدِ زنان و کودکانی که نجات یافتند در میان سه قشر اقتصادیِ مسافر تایتانیک متفاوت بود به این ترتیب که درصد بیشتری از زنان و کودکانِ طبقه متوسط، نجات یافته بودند در حالی که این درصد در میان طبقه مرفه و فقیر کمتر بود. یعنی مردانِ طبقه متوسط ازخودگذشتگی بیشتری نسبت به دو طبقه دیگر از خود نشان داده بودند در حالی که مردانِ دو طبقه دیگر بیشتر به فکر نجاتِ جانِ خود بودند.

آن زمان این آمار سبب شد به این فکر کنم که آیا مردانِ طبقه متوسط، انسان‌دوست‌ترند و یا به تعبیری در نسبت با دو طبقه دیگر بیشتر پایبند به ارزش‌های اخلاقی و انسانی هستند؟

خواستم این مساله را با شما طرح کنم که فراموش کردم دوست داشتم بدانم علت این مساله چیست و اینکه آیا این یک قاعده است؟ آیا طبقه مرفه که فراغت اقتصادی دارند نباید بیشتر به فکر این ارزش‌ها باشند و آیاهای دیگر.

اکنون به این سؤال هم فکر می‌کنم که آیا حکومت‌ها هم می‌توانند که با تضعیف و کاستن از تعداد طبقه متوسط و افزودنِ اعضای آن به دو طبقه دیگر از تعداد کسانی که ممکن است دغدغه آزادی داشته باشند بکاهند؟ به تعبیری دیگر آیا اعضای طبقه متوسط دغدغه آزادی و ظرفیتِ اعتراضِ بیشتری دارند؟ و اگر پاسخ، مثبت است آیا علت آن تعداد بیشتر طبقه متوسط است و یا آنکه ساختار فکری و روحیِ طبقه متوسط اقتضای آن را دارد که معترض باشند و یا بیشتر به ارزش‌هایی مانند آزادی فکر کنند؟

در خاتمه بد نیست نکته‌ای را اضافه کنم و آن اینکه مجی که زمانی بطور پیوسته کامنت‌های مفصل می‌داد اکنون به پراکنده‌آیی و موجزگویی رو آورده است تا جایی که در کامنت آخرش تنها 6 کلمه آمده است. به این مناسبت این دو رباعی را به او تقدیم می‌کنم:

کم گفت و گزیده گفت چون دُر مجی‌ام

تا ز اندک او جهان شود پُر مجی‌ام

آن خشت بوَد که پُر توان زد، زین روست

محصول من است گر که آجر، مجی‌ام!
---------------------------------------
از خاک کویر سالها می‌خوردم

وز داغی آفتاب هم نمی‌آزردم

با قطره‌چکان چو آب در حلقم ریخت

آن روز به تشنگی خود پی بردم

(ولی البته اگر بجایش لیوان آبی به من می‌داد و سیرابم می‌کرد بهتر بود)


احتمالا می‌دانید اما محض اطمینان می‌گویم که رباعیِ اول با بهره از لیلی و مج‌نون نظامی گفته شده است

بگذشت سه روز و مج نداده نظری
از مرتض ما که نیست اصلاً اثری
افشن شده بورس‌باز و تنها به سهام
اندیشد و نیست دیگر از او خبری



  • ۹۲/۱۰/۰۴

نظرات (۴)

به نظر من یکی از دلایل بی توجهی طبقه ضعیف به مقوله آزادی ضرورت و اهمیت ان است. امروز برای امتحان داشتم بحثی در مورد عدالت اجتماعی از جان راولز می خوندم در نقد نظریه راولز امده که برای آزادی های بنیادین برای افراد طبقه ضعیف دارای طبقه بندی است و برای مثال آزادی سیاسی به اندازه اینکه شخص آزاد باشد و برده نباشد بنیادین نیست. این آزادی دومی یعنی برده نباشد بنیادین است و تقدم و پافشاری بر ان معقول تر است.
برای طبقه متمول نیز امکان آزادی اگر در جغرافیای خود فراهم نباشد در جای دیگر وجود دارد و امکان مهاجرت یا مسافرت برای بهره مندی وجود ندارد.
اما فکر نمی کردم که روحیه همکاری در فقرا کمتر باشد. چون انسجام و همبستگی در طبقات پایین تا حدودی بیشتر به نظر می رسد.
ممنون از رباعی‌های بامزه و خوبی که سرودی.
حالا هنوز تا کار به نقطه‌چین‌های مرتض‌وار نکشیده خوبه!
در مورد موضوع این پست هم الآن ذهنیت یا تحلیل خاصّی در چنته ندارم. به نظرم اون آماری که از تایتانیک خوندی، با فرض صحّت، صرفاً یک آماره از یک رخداد و کفایت لازم برای حکم دادن یا نتیجه‌گیری رو نداره. ضمن این‌که ویژگی‌های طبقات اجتماعی و اقتصادی در فرهنگ‌ها و کشورهای مختلف هم می‌تونه متفاوت باشه (در عین داشتن نقاط اشتراک).
وجه سیاسی قضیه هم منتفی نیست، یعنی در پاسخ به سؤالی که مطرح کردی می‌شه گفت که اگه برای حکومت‌ها ثابت بشه گستره‌ی طبقه‌ی متوسّط به واسطه‌ی ظرفیت اعتراضی‌اش دردسرساز خواهد بود، حتماً به چنان کاری اقدام خواهند کرد.
ممنونم از مجی و فشن
البته منتظر تحلیلی بیشتر بودم اما کم کم یاد گرفتم که به کم قانع باشم!
در هر حال اگر آن آمار درست است، تامل‌برانگیز خواهد بود سخن فشن درباره طبقه فقیر و نگاهشان به آزادی درست است و چیزی شبیه به بحث سلسله مراتب نیازهای مازلو است اما طبقه ثروتمند که از نیازهای اولیه فارغند چرا دغدغه‌های برتری نداشته باشند؟
احتمالا مجی تفکرات خاصی در این باره دارد که می‌خواهد چاپشان کند به همین خاطر فعلا نمی خواهد آنها را در میان بگذارد تا کپی رایتش زایل نشود البته نقد او به پیشفرض من درست و مقبول است شاید بیشتر باید به نقش عوامل بومی توچه کنیم و چنین تعمیم گسترده‌ای را روا ندانیم و اساسا شاید خود طبقه متوسط مفهومی نسبی‌ باشد
ای بابا تفکّرات خاص کجا بود؟! تفکّرات عام هم نداره این مجی بی‌نوا!
چاپ؟! کپی‌رایت؟!!
شوخی بامزه‌ای بود البتّه!
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی