خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

دست دوستی از سر ناچاری

دوشنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۲، ۰۶:۵۲ ب.ظ

هفته وحدت گذشت بعد از سال‌ها مراسم گرفتن و سمینار گذاشتن و امثال آن بیش از پیش به این باور رسیده‌ام که بزرگانِ مذاهب اسلامی از تهِ دل به وحدت باور ندارند و یا اینکه از ترس دیگران از اقدام‌های عملی جدی رویگردانند. سخنرانی‌ها هم معمولاً همان شکل کلیشه‌ای همیشگی را دارند وقتی امروز یکی از آن سخنرانی‌ها را دیدم که باز به همان شعار همیشگی و فوق بدیهی و بی‌خاصیتِ «وحدت به معنای سنی شدن شیعیان و شیعه شدنِ سنّیان نیست» پرداخته است خواستم مطلبی در این‌باره بنویسم. واقعاً چرا باید کسانی فکر کنند که چنین مطلب بدیهی‌ای را پشت سر هم تکرار کنند و از پرداختن به مسائل واقعی در این‌باره طفره بروند. در فضایی که جنگ میان شیعه و سنی، روز به روز شعله‌ورتر می‌شود و کم است روزی که عده‌ای بر سر آن جان خود را از دست ندهند، طرح این مباحث چه فایده‌ای دارد؟

تنها راه وحدت، مدارا و احترام است. اگر کسی به امام علی (ع) بی‌احترامی کند نباید انتظار داشته باشد که دست وحدت به او بدهم. همچنین کسانی که به بزرگانِ اهل سنت توهین می‌کنند چه به طور مستقیم و چه غیرمستقیم، نمی‌توانند از وحدت سخن بگویند. در بسیاری از مراسم‌های مذهبی این اتفاق می‌افتد و کسی هم اقدام عملی در این‌باره نمی‌کند و فتوایی نمی‌دهد و سخنی علنی نمی‌گوید. آن وقت چطور می‌توانیم از وحدت حرف بزنیم. ما حتی در همان قدم اول درمانده‌ایم.

مدارا به معنای پذیرفتن عقیده طرف مقابل نیست بلکه به معنای پذیرفتن این است که طرف مقابل حق دارد در چارچوبِ حقوق اولیه انسانی، عقیده خاص خودش را داشته باشد و جان و مال و ناموس‌اش محترم باشد. اینکه بتواند آزادانه اعمال مذهبی خودش را انجام دهد و به جهت مذهبش دچار هیچ محدویتی در حقوق انسانی و شهروندی‌اش نداشته باشد.

به نظر من غالبِ کسانی که اکنون سخن از وحدت شیعه و سنی می‌گویند و احتمالاً به آن معتقدند به آن از منظر ضرورتی در مقابل دشمنان نگاه می‌کنند و هیچگونه باور قلبی به مدارا ندارند مانند اینکه با دشمنی موقتاً صلح کنی تا دربرابر دشمن مشترک بایستی.

این نگاه بسیار خطرناک است. شاید موقتاً جواب بدهد (که البته نمی‌دهد و تجربه هم آن را نشان داده است) اما هیچ آبی بر آتش اختلافات مذهبی خشونت‌باری که هم‌کنون در اطراف و اکناف جهان شعله‌ور است نمی‌ریزد. باز هم بی‌گناهان خواهند مرد و سمینارها برگزار خواهد شد.

  • ۹۲/۱۰/۳۰

نظرات (۷)

دغدغه هاتو قربون رفیق
نظرات کوتاهتو قربون رفیق
دکتر عزیز تعداد زیادی از مناسک و مراسم رایج ما و بلکه باورهای ما با وحدت منافات دارد. نمی توان بدون غصب ولایت از امامت حرف زد و بدون لعن معاویه از عاشورا. و بدون نفرین به اول و ثانی و ثالث زیارت عاشورا خواند. وحدت فقط یه شعار بیرونی است. محتوایش از نظر ما و انها نادیده گرفتن باورها و اعتقادات است. شما یه بخشدار سنی مذهب هم به زور پیدا می کنی اونوقت میخوای از وحدت دم بزنیم
تصور کن استاندار کردستان سنی باشه. هر سه شنبه باید توهین تحمل کنه. مراسمات ما را باید شرکت کنه که سراسر توهین میشه به باورهای اونا. میشه دکتر جون؟ میشه؟
ممنون فشن جان
بخاطر همین چیزها می‌گویم بهتر است دست از این شترسواری دولا دولا برداریم یا اساسا حرفی از وحدت نزنیم یا دست به عمل واقعی و صادقانه بزنیم
بازم آجرم دیر شد! چند روزی فرصت نداشتم و دو پست عقب افتادم. درباره‌ی نوستالژی مزه‌ها و طعم‌های قدیمی خیلی خوب نوشتی و این موضوعیه که اکثر افراد نسل ما و قدیمی‌ترها تأیید می‌کنند. در مورد وحدت هم که حرف حساب زدی. یادمه مشابه این دیدگاه رو دکتر خروش هم در یکی از سخنرانی‌هاش (یا شاید هم نوشته‌هاش!) مطرح کرده بود.
شانس آوردی مجی‌جان! در صدد سرودنِ قدحی برای تو بودم که با دیدنِ این نظرت منصرف شدم
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی