خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

در ستایشِ دیوانگیِ مجازِ محدودِ معدود

شنبه, ۱۶ فروردين ۱۳۹۳، ۰۷:۲۳ ق.ظ

همیشه بر این باور بوده‌ام که عقل باید حاکم بر ذهن و زبان و عملِ آدمی باشند اکنون قصدِ مطرح کردنِ آن را هم ندارم که این عقلِ مدِّ نظرِ من کدام است  آنچه اکنون می‌خواهم درباره‌ی آن بنویسم آن است که گاهی باید به این عقل استراحت داد البته نه با رفتارهایی که ضدِّ آن باشد بلکه با آنچه که من آن را دیوانگیِ مجاز می‌خوانم.

دیوانگیِ مجاز، رفتارهایی غیرِ عاقلانه (و نه ضد عاقلانه) هستند که نه بر بنیانی قابلِ دفاع (از نظرعقلانی) استوارند و نه بر اساسِ معیارهای عقلانیْ مفید تلقی می‌شوند یا به تعبیرِ بهتر، در نظام هزینه و فایده، نتایجِ محسوس و مفهومِ کوتاه‌مدت ندارند.

این دیوانگی‌های مجازْ مانند سوپاپِ اطمینانی عمل می‌کنند تا رفتارهای عقلانی از کنترل خارج نشوند و همچنین طروات و لطافتی هم به زندگی می‌دهند تا خطرِ متصلب شدنِ زندگیِ عاقلانه کاهش یابد. فردِ عاقل به کمک این سوپاپ‌ها می‌تواند راحت‌تر بر هوسِ کنار گذاشتنِ رفتارهای عاقلانه غلبه کند.

فراموش نکنیم که اخلاق هم عمدتا مبتنی بر عقل است و هر آنچه درباره فایده‌ی دیوانگیِ مجازِ محدودِ معدود گفتیم و خواهیم گفت، در نهایت به نفع اخلاق و اخلاقی زندگی کردن هم هست. در واقع فایده‌ی دیوانگیِ مجازِ محدودِ معدود برای زندگیِ عاقلانه و اخلاقی، آنقدر دور از ذهن و غیرِمتعارف است که معمولا دیده نمی‌شود.

این دیوانگی‌ها اگر از حد بگذرند به ضد عقل و ضد اخلاق بدل می‌شوند از این جهت است که من ویژگیِ محدود را اضافه کرده‌ام همچنین اگر کسی زیاد و به دفعات دست به این دیوانگی‌ها بزند باز هم از جاده عقلانیت خارج می‌شود این دیوانگی‌ها استثناهایی حساب‌شده در جریان عادی زندگی هستند و نه یک قاعده. این معنای قید معدود در عنوان این پست است

نکته دیگری که در این مقدمه‌ی مختصر باید بگویم آن است که این نوع دیوانگی، در هر سه حیطه ذهن، زبان و عمل وجود دارد. بنابراین سعی خواهم کرد تا نمونه‌هایی در هر سه حوزه معرفی کنم.

نمونه‌ای از دیوانگی در عرصه‌ی خلاقیت ذهنی؛ بخش‌هایی از پلنگِ صورتی

هر فیلم یا انیمیشنی در هر ژانری که باشد در درونِ قواعدی کار می‌کند که برای آن تعریف شده است. خروج از آن قواعد معمولا و به درستی ضعف تلقی می‌شود اما گاه این خروج از سر دیوانگی است بیان دو نمونه از پلنگ صورتی شاید در درک منظور من به شما کمک بکند:

پلنگ صورتی با پشه‌ای درگیر است و در نهایت برای از بین بردن او به جارو برقی روی می‌آورد در نهایت در پی به دام انداختن آن پشه، جارو برقی هر چیزی را به کام خود می‌کشد در نهایت حتی خورشید و کره زمین و حتی خود پلنگِ صورتی هم به درون جارو برقی کشیده می‌شوند.

پلنگ صورتی در یک پارک نگهبان است و با کسی که رعایت قوانین را نمی‌کند و آتش روشن می‌کند و آشغال می‌ریزد درگیر می‌شود در نهایت با تعطیل شدن پارک او کلیدها را در اتاق خودش می‌زند آبشار که از یک شیر آب بزرگ تغذیه می‌شود خاموش می‌شود همینطور آب دریاچه هم از یک دریچه فرو می‌رود حتی درختان، کوه‌ها و ماه هم با کلید او خاموش می‌شوند.

اینها خروج از قواعد است حتی همان اتفاقات عجیب و غریب داخل داستان‌های پلنگ صورتی، صاحب قواعدی هستند اما گاهی این احساس به من دست می‌دهد که سازندگان پلنگ صورتی گاهی از همان قواعد طنازانه و خیال‌انگیز محصولِ خودشان هم خسته می‌شوند.

نمونه‌ای از دیوانگی در عرصه‌ی زبان؛ مولوی و نامجو

مولوی درگیر زبان نیست اما گاهی نه تنها درگیر نیست بلکه زبان از دست او می‌گریزد قبلا کمی در این‌باره نوشته‌ام شکستن کلمات، روآاوردن به کلمات ظاهرا بی‌معنا و امثال آن از برخی نمونه‌هاست.

نامجو در عرصه آواز، بارها از قواعد خارج می‌شود درباره این فرد به ملاحظاتی نمی‌نویسم اما اگر دوستان به آثار این فرد گوش کرده باشند هم اشعارش و هم آوازش و گاه موسیقی‌اش از این نوع دیوانگی در خود دارد.

نمونه‌ای از دیوانگی در عرصه عمل

طرفدارای در ورزش مخصوصا فوتبال را می‌توان از این نوع دیوانگی‌ها دانست. طرفداری از یک تیم خاص ضرورتا دلیل موجهی ندارد و با دلایل موجه هم از بین نمی‌رود و رفتارهای موجهی را هم به همراه ندارد

 

این‌ها را خیلی خلاصه نوشتم فقط می‌خواستم ایده‌ام را مطرح کنم. شاید بعدا درباره هر یک از این موضوعات بیشتر نوشتم.

  • ۹۳/۰۱/۱۶

نظرات (۵)

البته شاید بگویید همه این دیوانگی‌ها به نحوی ریشه در دیوانگی ذهنی دارند
حق با شماست تفکیک من بیشتر یک کار ذوقی است و به محصول کار نگاه می‌کن تا ریشه آن.
بابت تاخیر فروان در پست‌های آجر عذر می‌خواهم حقیقتا فراغت اندک بود در این ایام تعطیلات!
منه نام فراغت بر زمانی
که دائم میزبان یا میهمانی
بدانم قدر کار خویش امروز
که کنده پوستم را عید نوروز
اول این پست را که می خواندم فکر می کردم منظورت همان کودک درون است که گاهی فعال می شود و افراد بالغ و بزرگسال رفتارهایی را از خود نشان می دهند که در نظر دیگران گاهی دیوانگی به نظر می رسد. شاید این یه تقسیم بندی جدیده که ابتکارات حکیم است. امیدوارم بتونم درموردش چیزی بنویسم
ممنون فشن ‌جان از واکنش سریعت نسبت به این پست. من البته درباره کودک درون چیز چندانی نمی‌دانم اما «کودکی کردن» هم در تعریف من از دیوانگی قرار می‌گیرد یعنی رفتارهای کودکانه از آدمهای بزرگسال؛ البته با همان سه قیدِ مجازِ محدودِ معدود.
در کل، این نوع دیوانگیْ طیف گسترده‌ای از ذهنیت، اعمال و گفتار را در بر می‌گیرد. شاید به تعبیری بتوان گفت «طُرُق الجنون المُجاز هی بعدد انفاس الخلایق»
هر کدام از ماها هم دیوانگی‌های خاص خود را داریم شاید البته از این جهت، مجی کمتر از بقیه دیوانه باشد. دوست دارم اگر مایلید درباره برخی از دیوانگی‌های مجاز خودتان بنویسید
یک مثال ساده بزنم. مثلا نوشابه خوردن عملی عقلانی نیست یعنی در نظام هزینه و فایده، ضررش بیشتر است اما من گاهی نوشابه می‌خورم با علم به اینکه ضرر دارد. این عملِ من در حالی است که می‌توانم اساسا از نوشابه اجتناب کنم اما این اندازه دقت را لازم نمی‌بینم
دکی جان ضمن سپاس از نوشته‌ی خوبت، احتراماً به استحضار می‌رساند که مجی از بیخ دیوانه می‌باشد!! حالا چرا و چگونه‌اش بماند بقیه‌اش!
......................................................................
نکته‌ای که بعد از خوندن این مطلب به ذهنم رسید این بود که نوع نگاه و رویکرد بعضی‌ها به دین‌ورزی و باور دینی داشتن، مخصوصاً روان‌شناسان، هم تاحدودی نزدیک به همین دیدگاه یعنی عقلانی بودن «دیوانگیِ مجازِ محدودِ معدود» قابل ارزیابی است. مطالعه‌ی درست‌ و درمونی در این زمینه نداشته‌ام ولی به نظرم چنین دیدگاه‌هایی مطرح باشه. دکتر حتماً اطّلاعاتی در این حوزه داره که حالا در این ایّام فراغت بعد از تعطیلات رو می‌کنه.
ممنون مجی جان از نظر جالبت البته مراد تو از دیوانگی در حوزه دینداری را خوب درک نکردم خوب است در پست دیگری به آن بپردازی
البته شاید دیدگاه پلنتینگا به مراد تو نزدیک باشد
http://www.mehrnews.com/TextVersionDetail/2105006
تو نقطه پرگار وجودی جانم
دیوانه منم که گیج و سرگردانم
پس جای تعجبی ندارد اگر این
دیوانگی تو را تعارف خوانم
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی