خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

در بند نقش ایوان

شنبه, ۱ آذر ۱۳۹۳، ۱۲:۲۸ ب.ظ

گاهی وقت‌ها بومی کردنِ یک مدل رفتار غربی و الگو قرار دادنِ آن هر چقدر هم که به آن رنگ و لعاب خاص خود را بدهی، مفید فایده نیست. مسأله بر سر خود آن سبک و سلوک است که محصول آن جامعه است و به درد آن فرهنگ می‌خورد. نمی‌توان هر شکل و صورتی را جذب کرد و محتوای آن را تغییر داد. بسیاری از اوقات خودِ آن شکل نیز محصول همان محتوا و در ارتباط تنگاتنگی با آن است.

الآن مسابقه دختر شایسته مسلمان در اندنزی دارد برگزار می‌شود یک گرته‌برداری از دختر شایسته جهان البته به سبک اسلامی‌اش. کاری به مراسم دختر شایسته جهان ندارم که آن هم به نظر من یک چیز چرت است (می‌بخشید کلمه مناسب تری به ذهنم نیامد) کاری به بحث حجابش ندارم مساله بر سر این است که اساسا بحث شایستگی در آنجا نه مطرح می‌شود و نه اساسا قابل طرح است. این یک سرگرمی صد در صد غربی است با فرهنگ آنها و معیارهای سبُکِ شایستگی که بیشترین حجمش را حجم بدن و زیبایی صورت تشکیل می‌دهد.

اما مراسم دختر شایسته مسلمان چه معنایی دارد؟ اصلا چه ضرورتی دارد؟ و آیا می‌توان در فضای جوامع اسلامی آن را قبولاند و آیا اگر زنی با معیارهای اسلامی نمونه باشد در چنین محافلی هر چقدر هم که ظاهر اسلامی داشته باشند حضور می‌یابد؟ 

به برخی از عکس ها در این صفحه نگاه کنید چون زمینه نشانه دادن زیبایی در کل بدن وجود ندارد حجم زیادی از آرایش روی صورت قرار گرفته است گویی کل آن موادی که باید به کل بدن زده می‌شده است را جمع کرده‌اند و تالاپی چسبانده‌اند به صورت. دوباره معیارهایی مانند حجم بدن و خیلی چاق و لاغر نبودن هست البته زیر پوشش اسلامی و با کمی حدس! 

صورت‌ها هم با در نظر گرفتن ظرفیتِ کشورهای اسلامی، هم در جهت فرستادن نماینده و هم از جهت داشتن دختران زیبا بد نیست. اینها زیباترین‌ها نیستند ولی فعلا امکانات بیشتری نیست! می‌توانید نظری به نماینده ایران بیندازید (با پرچم روی شانه مشخص است) نگران نباشید اگر بیشتر از یک بار هم نگاه کنید خطری برای شما نخواهد داشت. گمان نمی‌کنم شیطان بخاطر او تیری به قلب شما شلیک کند!

البته دختر شایسته مسلمان قطعا نباید بخاطر ظاهرش انتخاب شود ولی قطعا این مساله هم دخیل است وگرنه یک دختر سیاه آبله‌رو با چشمان چپ و باباغوری و ورقلمبیده و لب‌های پهن و دماغ دراز عقابی که نوکش پهن باشد و سوراخ‌هایش گشاد، با موهای مجعد که بخشی از آن ریخته باشد و صورت کاملا گرد و چانه جلو آمده عریض و چاقی مفرط در اطراف شکم، اگر حافظ کل باشد و چند تفسیر را از بر بخواند و یک سوم روز مشغول عبادت و بقیه آن را مشغول خانه‌داری باشد به هیچ وجه شانسی برای دختر شایسته شدن نخواهد داشت.

این است که می‌گویم این مسابقه با فرهنگ اسلامی نمی‌خورد. یک دختر نازیبا و با اندامی نامتناسب ای بسا شایسته‌ترین دختر ایران باشد، ولی شانسی در این مسابقه نخواهد داشت. معیار اسلام در شایسته بودن به هیچ وجه به ظاهر مربوط نمی‌شود و چنین مسابقاتی از اساس با روح معیارهای فضیلت در اسلام تعارض دارند. زیبایی یک فضل است و نه فضیلت. تردیدی نیست که همه ما زیبایی را دوست داریم و از دیدن آن لذت می‌بریم، اما حد اقل در فرهنگ ما زیبایی در تعریف شایستگی نقشی ندارد. آن مسابقات هم که در غرب برگزار می‌شود یک کارزار تبلیغاتی و جهت منافع تجاری رسانه‌ها و مانند آن است.

مسابقه دختر شایسته جهان نه صورتش خوب است و نه محتوایش، و مسلمانان نیز شاید بتوانند کمی صورت آن را اسلامی کنند (فقط کمی) ولی حریف محتوایش نمی‌شوند. جدای از اینکه آن اهدافی که پشت آن مسابقات جهانی قرار دارد، نمی‌تواند پشت این مسابقات قرار بگیرد، حتی اگر بخواهد.

این هم صفحه جستجوی تصویری گوگل برای برندگان این چهار سالی که مسابقات برگزار شده است. 

برنده 2011

برنده 2012

برنده 2013

برنده 2014


  • ۹۳/۰۹/۰۱

نظرات (۵)

بله دکتر جان. می گم کلاغ می خواست راه رفتن کبک را یاد بگیره راه رفتن خودش را هم فراموش کرد. نمی دانم ملاک شایستگی در جهان اسلام چیزی غیر از آیه صریح قران است؟! گرامی ترین شما نزد خدا با تقواترین شماست. البته که منظور از گرامی همان شایسته بودن است. یکی از ملاک ها در شایستگی به ویژه برای زنان مسلمان حجب و حیا و پرده پوشی است. خود این مسابقه یعنی در معرض دید جهانیان خود را قرار دادن از نظر جسمانی حداقل به عنوان یکی از ابعاد شایستگی نه تنها نقض حیا و عفاف است بلکه از مراتب تقوا به دور است. برای انتخاب دختر شایسته مسلمان در هیچ جای دین خودنمایی در انظار عمومی شاخص نیست و بلکه ضد آن است. 
نمی دانم بانیان این داستان چه کسانی و از کدام کشور هستند و چه اهدافی در سر دارند. همه آنچه را هم که البته در مذمت این سیرک باید گفته می شد را حکیم گفته اند من هم در همراهمی با حکیم معتقدم این چیزی جز استفاده تجاری نیست. اگر بخواهیم با حسم ظن هم به این موضوع نگاه کنیم می توانیم اینگونه بگوییم که مجریان آن فهم درستی از اصول اسلامی ندارند. 
فکر کنم  که مجری این برنامه اندونزی باشد و قصد آنها هم به نظر من خیر است آنها می‌خواهند چهره یک زن مسلمان را به جهانیان نشان دهند با این عنوان که می‌توان یک زن شایسته بود و در عین حال پوشش اسلامی داشت. دقیقا مانند آنچه درباره ورزش بانوان گفته می‌شود با این تفاوت که ورزش بانوان فی‌نفسه مستحسن و ارزشمند است و مایه سلامتی و فقط مشکل بر سر صورت آن است اما به نظر من این کار فی‌نفسه حسنی ندارد.
امیدوارم این پست باعث بدفهمی هم نشود من نه مخالف در عرصه اجتماعی بودن زنان هستم و نه مخالف پیشرفت آنها در عرصه‌های مختلف علمی و فرهنگی و ورزشی، بلکه همه اینها را خوب می‌دانم. مسأله من اتفاقا بر سر این است که این نوع مسابقات خیلی بر محور آن ارزش‌ها نیستند.
شما نگاه کنید به مقاومت زنان کوبانی در برابر داعش. نگاه کنید به بسیاری از بزرگان ما که زن بوده‌اند از بزرگان علمی گرفته تا فرهنگی و خیّران. همین خانم ستاره فرمانفرمائیان که البته محجبه نبود ولی خدمات بسیاری انجام داد. اینها مثال‌های امروزی هستند مثال‌های دینی هم که کم نیستند.
این هم جدیدترین نمونه از عارضه ای است‌ که تمدن‌های شرقی و اسلامی دچارشان هستند و به قول شایگان می توانیم اصطلاح‌ ''اسکیزوفرنی فرهنگی'' ریا چندپارگی شخصیت فرهنگی رو برای اون به کار ببریم. 
با حکیم عزیز هم نظرم که قصد برگزارکنندگان خیر بوده و هدفشان مقابله با محتوا و معیارهای فرهنگ غربی، اما غافل بوده اند از این که در چاه ویل رقیب می افتند و معرکه‌ای مضحکه بر پا می کنند. البته قبول دارم که به قول افشین عزیز خیلی دشوار نیست فهمیدن این که چنان قالبی با محتوای اسلامی جور در نمی آید و نقض غرض خواهد بود، اما برپایی چنین برنامه ای نشان می دهد که فرهنگ‌های اسلامی در چه موضع انفعالی قرار گرفته اند. 
برگزاری این مسابقات در اندونزی و پیشگامی این کشور هم البته می تونه موضوع قابل توجهی باشه یعنی شاید بشه به ویژگی‌های فرهنگی خاص این کشور ربط داد، مثلا داشتن روحیه رقابت مسالمت آمیز (این رو همین جوری از خودم در آوردم و مستند علمی نداره ها!) یعنی می شه به این توجه کرد که چرا مثلا پاکستان یا ایران یا کشور اسلامی دیگری پیش قدم نشده است. 
ممنون. یادم رفت بگم که خیلی خوب و نکته سنجانی نوشتی و طنزهایت هم در ردیف کردن زشتی‌های یک دختر با مزه بود. در ضمن به خاطر اون تیرهایی که شیطان با عکس اون دختر به قلب ما زد با شیطان در عقوبتی شریکی!!!) :D 
ممنونم مجی جان!
کم‌کم قلمت دارد به دکتر خروش نزدیک می‌شود عبارات چاه ویل رقیب و معرکه‌ای مضحکه جالب بودند
با تو درباره «موضع انفعالی فرهنگ اسلامی» کاملا موافقم و معتقدم تعبیری به غایت رساست و بهتر از کل متن من، منظورم را می‌رساند.
درباره تقدم اندونزی در این حوزه، لازم می‌بینم که یادآوری کنم که برخی از جزایر اندونزی مانند «بالی» از آزادی نسبی در حوزه مسائل جسنی برخوردارند و در آنجا کاباره و امثال اینها وجود دارد و لازم است که خاطرنشان کنم که مسابقه () در سال 2013 در همین منطقه بالی انجام شده است بنابراین اینکه مسبقات دختر شایسته مسلمان در این کشور انجام شود به هیچ وجه غریب نیست چرا که اصل مسابقه دختر شایسته جهان همین یک سال پیش در آنجا انجام پذیرفته است.
باز هم لازم به تذکر است که اندونزی پرجمعیت‌ترین کشور مسلمان است و در آنجا تندروها هم گاه دست به کار می‌شوند نمونه‌اش بنب‌گذاری در همین منطقه بالی به سال 2002 است که در آن 202 نفر کشته شدند. در سال 2005 هم در یک بنب‌گذاری حدود 30 نفر در آنجا کشته شدند.
با توجه به این نکات، شاید یک سیاست هم این بوده باشد که با این کارها کمی در تندروی برخی تعدیل ایجاد شود و بگویند اگر آن هست این هم هست.
منظور از مسابقه () 
miss world 2013 
بودکه در متن جا ماند
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی