خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

چند روزی است که مختصری از وقتِ بی‌ارج خویش را، که قدرش را نه با طلا، بل با سرگین باید سنجید، صرف مطالعه در باب فلسفه برای کودکان کرده‌ام، بلکه اثری بیابم که به کار ما بیاید و ترجمه را شاید. این نبود مگر بر اثر مداومت و ابرام مجی (کثّر اللّه امواله)، که بنده را با این رخوت و سستیِ دائم که کل سال چون صائم عند الافطار باشم، جرأت اندیشیدن به چنین کارهایی نیست، چه رسد به همتی به انجام آن.
ما از این رخوت و سستی نتوانیم رهید
هم مگر پیش نهد همّتِ مج گامی چند
باری زمانی چنان که افتد و دانی، به زحمت صفحه‌ای نوشتم و معلوم گردید که تکرار مکررات است. اکنون مجی کتابی فرستاده است که این راه را نه در نظر، بل در عمل پیموده است. می‌گوید: چه بگو و چگونه بگو و چه بخواه. مختصر است و مفید و خاطرِ مترجم را هم با تکلفات نمی‌آزارد و گمان نمی‌برم که زمان زیادی هم ببرد.
اما همین مختصر خواندن، مرا اندیشناک ساخته است. فلسفه، طلب پرسش است و در این روزگار، پرسش پسندیده نیست. آنچه در این مکتوبات از معلّمان و متعلّمان خواسته شده است، چون و چرا افکندن در اموری است که خاطر جاهلان را بر می‌آشوبد. دانید که بواقع دین را از پرسش‌گری هراسی نیست که آن را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است، لیکن تا عالمان مُتَهَتّک و جاهلان مُتَنَسّک هستند باید از آنها هراسید، که زنگیِ مست در پیش آنان ارسطوست.
و اینکه ترجمه صفحه آغازین:

موضوع بحث:
فلسفه
مسأله مورد بحث:
فلسفه چیست؟ هدف فلسفه چیست؟
زمان بحث:
50 دقیقه

اهداف:
الف) مجموعه مهارت‌ها
دانش‌آموزان مهارت خود برای استدلال آوردن به نفع عقایدشان افزایش خواهند داد. دانش‌آموزان می‌توانند با طرح عقایدشان وارد بحث شوند اما در  نهایت قادر خواهند بود تا برای آنها استدلال هم بیاورند.
ب) درک مفهومی
دانش‌آموزان باید قادر باشند تا میان یک بحث علمی (که ارزش آن را با داده‌های علمی می‌توان سنجید)، یک بحث نقدناشده (که صرفا تبادل عقاید است)، یک بحث فلسفی که مشخصه آن استدلال آوردن به نفع عقاید است و مواردی که ممکن است جواب مشخصی نداشته باشند، تمایز قایل شوند.
بیان طرح درس:
طرح این درس، فهمی پایه‌ای از فلسفه به‌مثابه یک روش را در اختیار دانش‌آموز قرار می‌دهد؛ یعنی اینکه چگونه باید فلسفه‌ورزی کرد؟ امید آن می‌رود که چنین رویکردی، به این تعریف پایه‌ای از فلسفه (که چندان مناقشه‌برانگیز نیست) بینجامد: پژوهشی گسترده که نهایتا حقیقت را جستجو می‌کند. بنابراین فعالیت‌های کلاسی به نحوی طراحی می‌شوند تا دانش‌آموزان از یک ساختار ذهنیِ فلسفی برای تحلیل یک معضل یا پرسشِ معین بهره بگیرند.

فعالیت اولیه آن است که دانش‌آموزان تفاوت میان تفکر فلسفی و دیگر انواع تفکر را دریابند. به عنوان مثال دانش‌آموزان باید به دو مورد یا بیشتر از نمونه‌های زیر توجه کنند: پژوهش فلسفی، پژوهش علمی، توصیف فرهنگ عامه یا خرد جمعی، و یکسان‌نگری. وقتی دانش‌آموزان، درک درستی از ویژگی‌های تمایزبخش برخی از شیوه‌های تفکر به دست آ‎وردند، آموزگار باید پرسشی چالش‌برانگیز را مطرح کند که آنها را وادار سازد فلسفی بیندیشند. پیشنهاد من این است که از آنها بخواهید یک رنگ (مثلا قرمز) را تعریف کنند: رنگ قرمز چیست؟ شما چگونه رنگ قرمز را توصیف می‌کنید؟ رنگ قرمز دقیقا چیست؟

مخفی نیست که نویسندۀ کتاب را مراد آن است تا شیوه کار را به معلم بیاموزاند و تفصیل محتوای کار را در جایی دیگر باید جست. شاید ترجمه صفحات بعدی بهتر بتواند نظر مجی را جلب کند.
مجیا ترجمه کردم. نظرت آری هست؟
گر چه از جانب من هیچ نه اصراری هست
من چه در پای تو ریزم که پسند تو بود
وقتِ من را نتوان گفت که مقداری هست


اگر خواهی دیگر روز ترجمه صفحه پسین بفرستم آنگاه افاضه نظر بنما

  • ۹۳/۱۱/۲۲

نظرات (۵)

راستی را ذکر نام کتاب را به کل از یاد بردم

Philosophy for Children Lesson Plans
وقت پر قدر تو را مثلی و مانندی نیست
نتوان گفت طلا گرچه که خرواری هست
بل سزد سنجش سنگ زر خالص همه با
وقت پر ارچ تو زیرا که گهرباری هست
..............................................
هنوز بابت آن کار قبلی و گرفته شدن وقت پر بها و شریف جناب حکیم به خاطر پیشنهاد بررسی نشده‌ام، عرق شرم از پیشانی وجدانم خشک نشده که حالا با این عبارات باز خجلت‌زده شدم. ...
دکتر جان البتّه من هیچ اصراری به انتخاب از بین این کتاب‌هایی که در جستجوی آماتوری‌ام به آن رسیده‌ام نداشته‌ام. خوشحال‌ام که یکی از اون موارد نظرت را جلب کرده. چیزی که شما بپسندی و مناسب کار بدونی حتماً مورد پسند من هم هست، مخصوصاً این کتاب حجم کمی هم داره و زودتر می‌تونیم به سرانجام برسونیم.
ترجمه‌ی شما که عالی و فوق عالی است. امیدوارم که من هم بتونم به قوّت کار شما نزدیک بشم.
خیلی خیلی از این‌که وقت عزیزت را صرف این کار کردی سپاس‌گزارم و امیدوارم که این شروع کارهای مفید و ارزشمند ما در این زمینه باشد.
راستی اگر صلاح می‌دونید ادامه کارها رو از طریق رایانامه! به اطّلاع همدیگر برسونیم.
ممنون. متوجّه شده بودم که کدوم کتاب رو انتخاب کردی.
از جهت اندیشناکی‌ات هم همون‌طور که قبلاً گفته بودم متوجّه هستم. در عین حال امیدوارم که بتوانیم کارهای مثبت و تأثیرگذاری انجام دهیم و به مشکل هم بر نخوریم.
به خاطر جمله‌ی دعائیه هم سپاس‌گزارم. خدا از زبان خیرخواه شما بشنود و برای شما هم چنین بخواهد؛ کثّر الله اموالنا و فراغتنا و قرائتنا و کتابتنا.
مجی جان! این کتابها وقت چندانی از من نمی‌برد. آنکه فلسفه ترجمه کرده باشد چونان شتری است که طبل جنگ بر پشت او نواخته باشند و این کیش و فیش‌ها خاطر ما را برنیاشوبد. این نگفتم که جایگاه خویش در ترجمت بالا برده باشم، که را در این عرصه قدری نیست گر چه گاه در آن جولان همی دهم، بل قدر عافیت این کتابها همی‌دانم که به مصیبت مکتوبات فلسفی گرفتارم. جای عذر هم ندارد که وظیفت بنده نیز بود که آن قبلی را وارسی نمایم.
البته ادامت کار در رایانامه خواهد بود اکنون می‌خواستم از رضایت تو آگاه گردم
برای هر دوی شما آرزوی موفقیت می کنم. امیدوارم در ادامه راه پشتکارتان افزون شود و کار به سرانجام برسد
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی