خود نویسیم و خود خوانیم

پیوندها
آخرین مطالب

تبریک عید و مجی‌وب‌گردی!

شنبه, ۸ فروردين ۱۳۹۴، ۰۹:۲۴ ب.ظ

با تبریک و شادباش عید نوروز و آرزوی سال و عمری سرشار از سلامت و سعادت برای دوستان عزیز.

امسال هم حضرت حکیم بنده را به لطف رباعی تبریک‌آمیز خود نواخت و یک روز قبل از سال نو چنین فرمود:

هرچند هنوز موعد آن نرسید

تبریک به تو مجید من موسم عید

امسال به تنبلی و بدقولی رفت

باشد که درآیم از خجالتت سال جدید

من هم با تأخیر چند ساعته و حوالی تحویل سال! این رباعی را در جواب گفتم:

بدقولی و تنبلی کسی از تو ندید

ز این گفته تنم بسی بلرزد چون بید

نوروز و بهار و سال و عمرت خوش باد

کز صحبت تو مرا بود خوش هر عید

.................................................................................

به بهانه‌ی تبریک عید و ثبت مشاعره‌، با خود گفتم شاید خالی از فایده نباشد که چند سایت را معرّفی کنم هرچند که به احتمال زیاد آن‌ها را پیش از این دیده‌اید:

1.      برخی افراد نسبت به هر چیزی که اسم و عنوان یا صبغه‌ای دینی و مذهبی داشته باشد حسّاسیت یا آلرژی منفی دارند، امّا فارغ از این‌که دیدگاه ما چه باشد، انصافاً بعضی از سایت‌های مذهبی، چیزهای مفیدی ارائه می‌کنند. دکتر عزیز سال‌ها پیش سایت تبیان را به من معرّفی کرده بود و من هم در این‌جا سایت مرکز تحقیقات رایانه‌ای قائمیه را به شما معرّفی می‌کنم که در بخش کتاب‌خانه‌ی مجازی‌ موارد ارزشمندی دارد از جمله شرح مرحوم شهیدی بر مثنوی معنوی.

2.      بازار شایعات، باورهای خرافی و ادّعاهای بی‌اساس و دروغین ظاهراً از قدیمی‌ترین بازارهای همیشه داغ بشر بوده‌اند، امّا در دنیای جدید و به یاری رسانه‌ها و فضای مجازی این موضوع گستره‌ای بی‌سابقه به خود گرفته است. هرچند در فرهنگ ما حجم زیادی از این شایعات بی‌اساس مربوط به مسائل مذهبی است، امّا دامنه‌ی آن تنها محدود به این مسائل هم نیست و پاره‌ای از مطالب نشریات و صفحات زرد و عامّه‌پسند را هم شامل می‌شود که این روزها در شبکه‌های اجتماعی مجازی به سرعت انتشار می‌یابند. حتماً داستان‌هایی افسانه‌وار از مسلمان شدن فلان فضانورد یا مکاتبات آیت‌الله بروجردی با آلبرت اینتشتین و شیعه شدن او را شنیده یا در شبکه‌های مجازی خوانده‌اید و به همین ترتیب در مورد ماجرای اتّصال دریاها (مرج البحرین)، ظهور دجّال، کشف پری دریایی یا هشدارهای بی‌اساس راجع به بعضی چیزها یا انتساب برخی نقل قول‌ها و ادّعاها به شخصیت‌های تاریخی از جمله کوروش کبیر و غیره. طبیعی است که افراد بافراست و دارای ذهن تیز و شکّاک خیلی سریع می‌فهمند که این‌ها غالباً حرف‌های بی‌منبع، بی‌پایه یا چرت و چرند هستند، امّا بسیاری از مردم ناآگاهانه و بدون بررسی چنان اراجیفی را می‌پذیرند و آن‌ها را بازنشر می‌کنند. در همین زمینه گروهی پایگاه اینترنتی گمانه را با عنوان «ستاد مبارزه با چرندیات» راه انداخته‌اند که به نظر سایت پر و پیمانی است و مطالب جالب و متنوّعی را بررسی کرده‌اند. علاوه بر دو شماره نشریه و سایر قسمت‌های مفید، تعداد زیادی کلیپ تصویری در بخش ویدئوهای گمانه (گروه نشر دانش) هم گذاشته‌اند درباره‌ی موضوعات مختلف علمی و فرهنگی و غیره که بعضاً خیلی جالب‌اند. در بین آن‌ها به نظرم ویدئوهای چگونه شایعات را تشخیص دهیم، دانش عاشق شدن و دانش تنبلی خیلی آموزنده‌اند.  از این کلیپ هم خیلی خوشم آمد.

3.      همان‌طور که می‌دانید نشریات عرصه‌ی اندیشه و روشن‌فکری یا سایت‌های اینترنتی آن‌ها مثل مهرنامه و غیره نقش مؤثّری دارند در به‌روز ماندن اطّلاعات ما از مباحث و شرایط جاری فرهنگی و فکری. یکی از سایت‌هایی که در دو سال اخیر توانسته جایی برای خود باز کند سایت فرهنگ امروز است که فعّالان آن چهار شماره نشریه هم به سبک و سیاق نشریات این حوزه روانه‌ی بازار کرده‌اند. فارغ از مشی فکری خاصّ گردانندگان آن، گاهی مصاحبه‌ها، مقالات، ترجمه‌ها و مطالب مفید و آموزنده‌ای در آن پیدا می‌شود که ارزش خواندن یا شنیدن دارند.

 

  • ۹۴/۰۱/۰۸

نظرات (۲)

از این میان تنها مهرنامه را ندیده بودم اما بسیار یادآوری و تذکر بجایی بود برای یادآوری. البته موارد جدیدی را ندیده بودم و برای من جالب بودند
ممنونم از یادآوری مشاعره عیدانه
بهاریه ات خیلی خوب بود مجی جان .
سایتایی هم که معرفی کردی عالی هستن. مخصوصا اونی که این حرف بی پایاه و اساس را بررسی و روشن سازی می کنه
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی